Har det blivit dags att flytta till något större? Att göra en investering för framtiden? Bostadsmarknaden har under många år varit lukrativ, och även om inget garanterar fortsatt tillväxt så är det både smart och praktiskt att köpa en egen bostad. Om du har börjat se dig omkring på marknaden är det bra att känna till vad du har att röra dig med innan. Det finns några termer och begrepp du behöver förhålla dig till när det är dags att köpa bostad.
Att jämföra lånelöfte
Att ansöka om ett lånelöfte är egentligen inte svårt, och det bästa av allt är att det inte heller är bindande. Det är, som du hör av namnet, bara ett löfte om lån, och alltså inte själva lånet. Därför kan du kolla runt bland olika banker, se vad de kan erbjuda både vad gäller storlek, ränta och löptid för lånet. Alla dessa faktorer kommer nämligen inte bara spela in på hur mycket du kan spendera, utan också på hur dina finanser kommer att se ut efter att du köpt din bostad. Kanske har du utrymme att betala mer i början av lånet och mindre sen? Eller tvärtom? Det finns fördelar och nackdelar med rörlig eller fast ränta, och detta skiljer sig åt mellan olika lånelöften.
Du kan ansöka om ett lånelöfte direkt online på både en och flera olika banker så länge du kan bekräfta dina uppgifter digitalt. Banken kommer sedan besvara din förfrågan med ett konkret förslag på hur mycket du kan låna och vad den tilltänkta räntan kommer vara. Det är bra att göra det här innan du börjar gå på visningar så att du ungefär vet hur mycket du kommer att kunna spendera. Det är nämligen inte tillåtet att ge sig in i en budgivning utan att ha detta klart på förhand. Tänk på att ett lånelöfte dock bara är giltigt i några månader och sedan finns det en risk att banken ändrar sig.
Högre kontantinsats, mindre lån
De allra flesta människor behöver alltså låna pengar till sin framtida bostad, och ju bättre ekonomi man har desto större brukar detta belopp ofta bli. Det är dock inte det enda som krävs. Du kan inte köpa en bostad helt på lån utan måste själv lägga 15 % av den totala kostnaden direkt som en kontantinsats. Du måste ha sparat ihop dessa pengar på förhand och denna överföring gör man omgående när man har köpt sin bostad. Kontantinsatsen blir såklart högre på dyrare bostäder och tvärtom. Kan du med all enkelhet spara ihop hundratusen svenska kronor så kan du ofta få ett lånelöfte på cirka en miljon. Med den förenklingen vet du ungefär vad du kommer att kunna få ut av ett lånelöfte.
För att sedan göra slag i saken kommer det krävas några möten med banken och papper ska byta hand innan pengarna når fram till mäklaren. I nuläget är amorteringskraven generellt ganska låga, vilket gör de flesta lån ganska billiga. Lyckas man hitta en fyndbostad är det därför en bra investering i nuläget!